Upravit stránku

Pšenice

Pšenice (Triticum) je rod jednoděložných rostlin z čeledi lipnicovitých (Poaceae) s přibližně 20 druhy. Zahrnuje jak šlechtěné tak planě rostoucí druhy.

Pšenice jsou jedny z nejstarších rostlin pocházejících z jihozápadní Asie. Archeologické nálezy dokládají pěstování pšenice jednozrnky na území Íránu již 6 000 let př. n. l. Na území České republiky se objevila pšenice setá v neolitu – 5000 let př. n. l.

Společně s bramborami se podle posledních žebříčků dělí o 3.-4. místo mezi nejvýznamnějšími plodinami na světe, podle některých názorů ale zejména z Evropského měřítka se jedná o číslo 2, její významné rozšíření umožnilo rozvoj Evropské civilizace.

Pšenice poskytuje zrno, které se používá jako potravina (v Evropě je základní potravinářskou surovinou pro výrobu pečiva, těstovin a rozmanitých pokrmů, dnes už patří mezi nejvýznamnější i v Severní Americe, celosvětově je pěstována na větší ploše než plodina č. 1 rýže), krmivo a jako surovina (využívá se jako surovina k výrobě škrobu, lihu nebo piva).

Zpracovávají se také stébla (sláma) a otruby (semenné slupky a mouka), v poslední době roste energetické využití pšeničné biomasy jako obnovitelného zdroje energie. Výhodou pšenice, tak jako u jiných obilovin je poměrně jednoduchá skladovatelnost a poměrně dlouhá trvanlivost. Pšenice mají vysokou výživnou hodnotu.

Pšenici vykupujeme zejména pro naše zahraniční obchodní partnery ze SRN a Polska.

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti